Geen taal zo internationaal als gebarentaal

Onno Crasborn is benoemd tot hoogleraar Gebarentaal van Nederland aan de Radboud Universiteit. Hij is een gebarentaaldeskundige en hoofd van de onderzoeksgroep Taalgroep taalkunde van het Centrum voor Taalstudies. Hij is ook de coördinator van een gebarentaalcursus die elk jaar plaatsvindt als onderdeel van een Minor-cursus in gebarentaal. Vanaf dit jaar geeft MLC Lab-lid en native signer, Tom Uittenbogert, samen met Merel van Zuilen les aan gebarentaal van een groep van ongeveer 25 studenten. Onno Crasborn pleit voor gebarentaal als keuzevak op reguliere middelbare scholen. Leerlingen kunnen zo makkelijker contact maken met dove mensen. Bovendien worden deze onderwijsinstellingen daarmee interessanter voor dove kinderen om lessen te volgen. Nederland telt 10.000 tot 15.000 mensen die doof of slechthorend zijn.

Internationaal gebruik

Onno Crasborn beeldt het woord 'Erkenning' uit. © Flip Franssen

Crasborn leidt als kersverse hoogleraar onderzoek naar internationaal gebruik van gebarentaal, samen met onder andere Merel van Zuilen, de onderzoekster uit de eerste zin van dit artikel die een week lang met Chinezen heeft gepraat via gebaren. De gesprekken zijn gefilmd en worden in Nijmegen geanalyseerd. Want hoe gaat dat precies, het internationaal gebruik van gebarentalen en hoe succesvol is deze manier van communiceren eigenlijk? Om dat te onderzoeken ontving Crasborn vorig jaar een grote wetenschapsbeurs.

Crasborn groeide op in Arnhem en studeerde Frans taal en letterkunde en Algemene Taalwetenschap in Nijmegen. Hij noch familieleden hebben gehoorproblemen. ,,Tijdens mijn studie kwam ik toevallig in contact met gebarentaal. Ik vond die intrigerend en besloot de vierjarige tolkenopleiding te volgen.’’ Die heeft hij met succes afgerond. De laatste jaren komt hij niet vaak meer aan tolken toe, vanwege andere drukke werkzaamheden. Sinds vijftien jaar is hij als wetenschapper verbonden aan de Radboud Universiteit en richt hij zich op gebarentaal.

Voor meer informatie over de cursus en de projecten van Onno Crasborn, kun je de video bekijken die is gemaakt door VOX Magazine. #gebarentaal #hoogleraargebarentaalvannederland #radbouduniversiteit #cursussen #onlinecursussen #ngt #toegankelijkheid

Op March 24, 2018